Preppa inför karantän

Coronapandemin rasar över världen. Frågor om hur du som individ ska tänka och planera om du drabbas och behöver sitta i karantän i flera veckor väcks. Vad ska du köpa och hur förbereder du dig inför eventuell ransonering?

2018 delade MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut broschyren ”När krisen eller kriget kommer” till samtliga svenska hushåll. Detta skedde i samband med ”Krisberedskapsveckan” som hölls mellan den 28 maj och den 3 juni 2018. Avsikten var att förbereda människor inför eventuella krissituationer när samhällsfunktionerna kan sättas ur spel. Där finns viktig information om att som privatperson ha ett krisförråd hemma och skriften innehåller tips för hemberedskap. Till exempel att säkerställa att du har mat och vatten hemma. Köp frystorkad mat från Criseq och andra produkter som har lång hållbarhet kan till exempel vara en god idé, likaså att titta igenom deras onlinesortiment ifall det är fler saker du kan behöva.

Vad handlar krisprepping om?

Prepping handlar om att förbereda sig för kommande kriser och människor som sysslar med detta fenomen har ofta stora och välfyllda förråd för att kunna hantera krig, naturkatastrofer och kriser. I dessa tider är det en god idé att satsa på en krislåda för att klara dig bättre. Det gäller med andra ord att planera. Du preppar helt enkelt genom att noggrant fundera igenom vad du behöver för att klara en generell kris. Det är till exempel en god idé att långsamt bygga upp ditt förråd för att inte bunkra allt på en gång. Om du bunkrar allt samtidigt bidrar du nämligen till att affärerna får slut på varor. I din krislåda behöver du bland annat ha:

  • vatten
  • torrvaror
  • konserver

Välj mat med lång hållbarhet

Om du behöver sitta i karantän i flera veckor är det bra att satsa på extra kött i frysen, frysta grönsaker och mat med längre hållbarhet, som till exempel krossade tomater eller burksoppa. Det är också bra att samtidigt se till att du har ett spritkök eller en utegrill om ditt hushåll skulle drabbas av en oförutsedd storm som gör er strömlösa under några dagar. Med detta i åtanke kan du också fundera på att låta ditt krisförråd innehålla mat som inte kräver kyl och frys för att hålla sig fräsch. Om du inte har någon som kan handla till dig är det bra att ha torrmjölk hemma och även lite snacks som kan hjälpa dig att hålla motivationen uppe om karantänen blir långdragen.

Nu kanske du inte behöver en nödradio för att sitta i karantän, men om din tv går sönder kan du inte ge dig ut och köpa en ny. Därför är det lika bra att investera i en vevradio, en nödladdare till mobiltelefonen och samtidigt se över husapoteket. Har du till exempel plåster, eventuella mediciner och vätskeersättning hemma? Det kan bli tråkigt att sitta i karantän och därför kan det också vara bra att ha korsord och böcker tillhands. Om inte annat kan coronapandemin lära både dig och mig vikten av att ha ett nödförråd för att klara av åtminstone en vecka på egen hand utan samhällets hjälp när krisen slår till.