Förberedelser inför kris

I händelse av en samhällskris är det viktigt att vara förberedd på att kunna klara sina basala behov såsom att ha vatten och mat, hålla sig varm och kunna ta del av samhällsinformation. Denna typ av förberedelser kallas för prepping och har blivit alltmer populärt och omtalat i takt med en ökad oro för kriser.

Myndigheten för Samhällsberedskap (MSB) skickade i maj 2018 ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till Sveriges alla hushåll. Broschyren kan även laddas ner från MSB:s webbplats DinSäkerhet.se. I broschyren hittar du tips och information om hur du förbereder dig på bästa sätt inför krig och kris.

seminariumBunkra upp i krislåda

Även om det kan verka osannolikt att det skulle inträffa en stor kris eller krig i Sverige de närmaste åren är det ändå viktigt att vara förberedd eftersom det varje år förekommer strömavbrott på många orter. Exempelvis kan ett rejält snöoväder slå ut strömmen under flera dagar. För att stå rustad inför krisen gäller det därför att köpa in det du behöver som till exempel fotogenlampor, gasolkök och bra sovsäckar. Inköpen kan kosta en del och om du inte har tillräckligt med pengar på kontot kan du ta ett smidigt privatlån hos Nordax Bank.

Intresset för prepping har ökat under de senaste åren och idag finns till och med kurser i prepping där deltagarna bland annat får lära sig om vilka matvaror de bör ha i sin krislåda. Exempel på bra mat är olika typer av konserver samt choklad, kaffe och te. Även vattendunkar och värmeljus samt tändstickor bör finnas i hemmet, liksom filtar och varma kläder. Kom också ihåg att ta ut kontanter eftersom bankomater och betalkort inte kommer att fungera vid en stor kris.

Läs på

Att klara sig bra vid en krissituation handlar till stor del om att vara mentalt förberedd på att det kan uppstå en situation när samhället slutar att fungerar som det ska. Genom att lära dig mer och läsa på kommer du att klara av en krissituation mycket bättre än annars. På Krisinformation hittar du både praktiska tips på smarta förberedelser samt kontaktinformation till viktiga myndigheter och information om varningssystem vid kriser.