Ekonomi i kristider

Det finns många saker att förbereda sig om n kris nalkas, men något som många glömmer av är sin ekonomi. Så om du preppar för kris, glöm inte bort att även planera ekonomin så att du inte står där barskrapad till sist. Här är några tips.

Något som på senaste kommit att hamna på tapeten är prepping då många valt att sätta sig i karantän på grund av den rådande coronakrisen som svept in över landet. Vad många dock missat att beräkna i sina förberedelser inför kris är sin ekonomi, vilket är något som märks av tydligt nu när flertalet företag tvingats varsla sina anställda – och bättre kommer det dessvärre inte att bli.

”Regeringen spår ett mörkt 2020 där BNP rasar med 4 procentenheter, sysselsättningen minskar och arbetslösheten ökar till 9 procent.” läs mer här.

Dystert för ekonomin

Som Sveriges radio sammanfattar ser regeringen att BNP sjunker och arbetslösheten ökar, och någon vändning väntas det inte bli – så krisen kommer hålla i sig och ingen vet hur länge. Initialt tänkte man nog inte att Corona skulle drabba landet så hårt som viruset faktiskt gjort och det är först nu många känner av de ekonomiska sviterna. Så frågan är: har du preppat tillräckligt så att din privata ekonomi klarar detta? Om inte är det hög tid att se över dina finanser, för som det ser ut nu kommer det inte bli bättre under sommaren utan snarare tvärt om. Ett tips är därför att du ser över huruvida du äger aktier och hur dessa påverkas, kontakta din bankman för att se över ditt pensionssparande och sluta lägga pengar på saker du inte behöver. Till exempel kan det vara hög tid att se över dina abonnemang, elräkningen och dina shoppingvanor. Tänk att alla mindre inbesparingar är värda att göra och var noga med att öka på ditt sparkapital så gott det går – så kommer även du att komma välbehållen även ur den här typen av kris plus att du blir väl förberedd inför om liknande skulle ske i framtiden.