Vad är prepping?

Vi människor överlever 3 minuter utan luft, 3 timmar utan skydd mot extrema temperaturer, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat. Vi ska inte utmana ödet och testa så att detta verkligen stämmer. Som svensk medborgare har vi en skyldighet att klara oss utan dessa resurser i 72 timmar. Det är dags att lära dig mer om prepping.

Prepping innebär att du förbereder dig för en kris och vad är det egentligen vi kan förbereda oss för? Vi förbereder oss för situationer där vi blir utan resurser som vi är vana att ha tillgång till i vardag, såsom vatten, el, matbutiker och värme. Vad är det då vi behöver för att överleva 72 timmar? 

Vatten

Teoretiskt sett klarar du 72 timmar utan vatten men det vore inte bra om du sedan skulle stå utan vatten för att myndigheter inte kan leverera vatten i tid. Rekommendationer säger att du ska lagra 3 liter vatten per dag per person. Denna mängd beräknas räcka för både intag och matlagning. Ett bra alternativ är att köpa vatten i mataffär då detta vatten har längre hållbarhet. Glöm inte att använda upp vattnet med jämna mellanrum och fylla på nytt för att undvika att vattnet blir dåligt.

Mat

Det som med störst sannolikhet kommer att hända i en krissituation är att strömförsörjningen försvinner, vilket gör att vi varken kan köpa mat i en matbutik eller tillaga mat på våra spisar. Mat som är konserverad har lång hållbarhet och är bra att ha hemma men det finns även frystorkad mat som har extremt lång hållbarhet. Den frystorkade varianten rekommenderas för prepping eftersom den håller längre än konserverad mat. Den frystorkade maten behöver inte heller tillagas på samma sätt som eventuella konserver behöver. 

El och värme

När strömmen går försvinner även värmen i hemmet. Det är därför viktigt att ha varma kläder tillgängligt, såsom raggsockor, tjocktröjor, jackor och varma byxor. Mössor och vantar kan också vara bra. Skulle det vara extremt kallt kan flera personer stänga in sig i ett rum som ni sedan isolerar med filtar för att behålla den värmen som finns. 

När det inte finns någon el går det inte heller att ladda mobiltelefoner. Om mobilnäten fortfarande fungerar kan det vara bra att ha en telefon tillgänglig för att kunna kontakta någon om det behövs. Se till att ha powerbanks laddade för att kunna ladda upp telefonen för nödsituationer. 

Annat att tänka på

Andra småsaker som kan vara otroligt viktiga att ha hemma är en radio som inte går på el. Om Sverige skulle gå in i en krissituation sänds det ut information på Sveriges Radio P4. Har ni en radio som går på el går det inte att ta del av den viktiga informationen om strömförsörjningen inte är igång. 

Glöm inte heller skriva ner viktiga telefonnummer eller viktig information i ett block eller på något annat fysiskt ställe, om mobiltelefonerna inte går att ladda går det inte heller att komma åt nummer eller annan information i dem.